Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика





Бит. 1:1 "В начало Бог сътвори небето и земята" Под «небе» ние разбираме духовния, невидимия свят - Ангелите. Преди сътворението на света, Бог сътворил светите ангели. Ангелите са безтелесни духове ( затова са невидими) и безсмъртни, както и нашите души; но тях Бог надарил с много по-големи способности от човека. Ангелите - са са безтелесни и безсмъртни духове , надарени с ум, воля и могъщество. Те се различават по рода на своето служение и се разделят на няколко чинове (ликове). Всички ангели били сътворени добри, обичали Бог и едни на други и пребивавали в радост. Бог не желаел насила да застави ангелите да го обичат, затова им дал възможност свободно да изберат дали да го обичат или-не. Един от най- светоносните ангели, на име Денница, се възгордял със своето могъщество и сила, не искал да изпълнява Божията воля, а поискал сам да стане като Бог. Той започнал да клевети Бога, във всичко да му се противи и всичко да отхвърля, и станал тъмен, зъл дух - дявол, сатана. Думата "дявол" значи клеветник,, а думата "сатана" означава противник на Бога и на всичко добро. Денница съблазнил и увлякъл след себе си много други ангели, които също станали зли духове и се наричат бесове. Тогава срещу Сатаната се изправил Архангел Михаил и казал: _Кой е равен на Бога? Никой, не е като Бог! И на небето започнала война: Архистратиг Михаил и неговите ангели воювали против сатаната, а сатаната и неговите бесове воювали против тях. Но злите сили не могли да устоят против ангелите Божии, и паднал Сатаната, заедно с бесовете, като мълния, вниз - в преизподнята, в ада. "Ад", или "преизподня", се нарича мястото отдалечено от Бога, където пребивават и досега злите духове. Там те се мъчат в своята злоба, виждайки своето безсилие пред Бога. Всички те така са се утвърдили в злото, че вече не могат да бъдат добри. 


Молитва към Ангела-пазител 

 Ангеле Божий, хранителю мой светий от Бога в небесата за мене даден, ти ме днес просветли, и от всичко зло запази, към благи дела ме настави, на пътя на спасениято ме упъти, тъй като ти е дадена сила да пазиш моята душа, не спирай с покрова на твоите крила да ме закриляш навсегда! Aмин. 


Ангелските ликове Още преди създаването на видимия свят - всичко, което виждаме около нас, Бог сътворил - невидимия ангелски свят. Ангелите са многобройни, но могат да бъдат разделени на 3 големи групи- Ангелски Ликове. Едни от Ангелите стоят по-близо до Бога, другите по-близо до хората. 

 1-ви Ангел ски лик СЕРАФИМИ Серафи1мы Най-близо до своя Творец и Създател предстоят боголюбивите шестокрилати серафими Серафим - означава «пламенен, огнен, горящ». Закриват с крилата си лицата, не смеейки да погледнат Бог, и с дълбоко благоговение пеят: Свят, свят, свят, Господ Саваот! 
ХЕРУВИМИ Херуви1мы След серафимите пред всезнаещия Бог, предстоят многоочитите херувими Херувим означава «обилие на познания, излияние на премъдростта». Проникват в Божествените тайни. Преподават на хората способност да познават Бога. 
ПРЕСТОЛИ Прест0лы Въздигат човеците от земното към Небесното, помагат им да почувстват Божието величие. Чрез Престолите се проявява Божието правосъдие на земята. 2-ри Ангелски лик 
ГОСПОДСТВАТА Преподават силата за мъдро управление на поставените на земята от Бога власти. Учат ни да владеем чувствата, да смиряваме в себе си непотребните желания и страсти, да подчиняваме плътта на духа, да господстваме над своята воля и да бъдем по-горе от всяко изкушение. 
СИЛИ Вършат превелики чудеса и преподават благодат на чудотворство на достойните Божиите угодници, за да могат те да вършат чудеса, да изцеляват всяка болест и предвъзвестяват бъдещето. Помагат и на отрудените и обременени човеци в носенето на послушанието, носят немощите на немощните, укрепяват всеки човек в търпението, та той да не изнемогва в скърбите, но с твърд дух и мъжествено да претърпява всички беди и със смирение да благодари на Бога, Който всичко устройва за наша полза.
ВЛАСТИ Имат власт над дявола, да усмиряват силата на бесовете, да отблъскват изкушенията, с които те нападат човеците и да не допускат бесовете да причиняват на когото и да било вреда в такава степен, в каквато те биха желали. Властите утвърждават добрите подвижници в духовните подвизи и трудове. А на борещите се със страстите и похотите помагат да прогонват злите помисли, вражеските внушения и да побеждават дявола. Господства 3-ти Ангел ски лик НАЧАЛА Началстват над природата: водата, огъня, вятъра, животните и растенията, а също и над цели народи. Всяко царство, племе и народ имат за себе си - от небесния чин на началата специален закрилник и управител на своята страна. Отговарят за своя народ пред Бога. АРХАНГЕЛИ ҐрхaгGелы -учители небесни. Помогат на хората в избора на път в живота, съгласно Божията воля. 
АНГЕЛИ ЃгGелы Те са най-близо до хората. Възвестяват Божиите тайни и намерения, свързани с отделните хора, и учат хората да живеят добродетелно и праведно. Те са поставени, за да пазят, ръководят, защитават всекиго от нас, вярващите и никога да не ни оставят, дори и да сме съгрешили. Всякога са готови да ни помогнат, стига само ние да пожелаем това. Всички ангели били сътворени добри, те обичали и слушали Бога, докато в духовния свят не станала страшна катастрофа. 

Архангели Научихме, че най-близкият до хората ангелски чин се нарича АНГЕЛИ, а над тях е чинът на - АРХАНГЕЛИТЕ . Думата «архангел» означава старши ангел, така както думата «архиерей» означава старши иерей или свещеник. И така, всички ангели били сътворени добри, светли. Името на един от тях даже означавало «Светоносен». Но, за съжаление, точно този светоносен ангел се възгордял и поискал сам да стане като Бог. Към него се присъединили и други ангели. Понеже се възпротивили на Бог, те станали зли, тъмни духове. Но светлината и тьмнината не могат да съществуват заедно. Падналите ангели били свалени от небесата от светлото ангелско воинство начело с Архангел Михаил, чието име означава: Кой е като Бога?» ҐрхaгGелъ Міхаи1лъ От тогава до сега ангелският свят е разделен: добрите ангели, които останали с Бога, Му служат и помагат на хората да вършат добро, а злите образували свое «царство на тъмнината, ад », внушават на хората лоши мисли, скланят ги към греховни постъпки . На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.  св. Архистратиг Михаил -Словото Божие го представя като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.  Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;  Архангел Рафаил – церител на недъзите;  Архангел Уриил – просветител на душите;  Архангел Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;  Архангел Йехудиил – прославител на Господа;  Архангел Варахиил – подател на Божиите благословения. 

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди”. Събор на архистратиг Михаил и другите безплътни сили : http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/11.08_Arhangelovden.htm www.pravoslavieto.com http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=259 www.sveta-gora-zograph.com

Св. Архангели На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение. 


Съдържание /Брой/Месец/Година/: