Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика


Интервю на Али Шуган от „Старозагорски новини“: Силният дух е лек срещу убийствените бактерии и зарази

Али Шуган е автор на книгата „Чумата на 21 век“, вече с изчерпан тираж, но съдържанието й става все по-актуално. Завършил арабистика, той се занимава и с алтернативно духовно лечение. Роден в гр.Якоруда, област Благоевградска, но живее в с. Копринка, община Казанлък. Отдаден в помощта си на човешките страдания, той има много публикации в пресата и изяви в медиите.
– Г-н Шуган, напоследък много се дискутира върху положителното мислене и ефектите му върху поведението и здравето, а Вие помагате на хората с такъв метод – обосновете се за това, което правите.

– Всяко предприятие или институция се контролира и направлява от своята администрация. Така и всичките ни биохиични процеси, протичащи в организма, и всичките ни постъпки и дела, обстоятелства и събития се контролират от настройките на психиката ни. Всички бактериални,

вирусни и гъбични заболявания водят началото си от психо-емоционалното ни състояние, което контролира имунитета. На свой ред имунната (защитна) система сама се справя с вредителите на организма и ги неутрализира. Почти всеки знае, че имали на компютъра си силна и адекватна антивирусна програма, никакъв вирус не би го поразил, независимо откъде е дошъл този вредител, изпратен умишлено или случайно. Така е и с нашето тяло – имаме ли здрава имунна система, тя сама се грижи за всичките си вредители, обезврежда външните, слага под контрол вътрешните вредители. Всеки от нас има в себе си стотици хиляди вируси, бактерии, гъбички, клетъчни отрови, наречени свободни радикали, но имунитетът ни като компютърна антивирусна програма се справя с всеки тях. Дори най-смъртоносните бактерии и вируси са под контрола на имунитета. Ето защо психо-емоционалното ни състояние и нивото на духа ни са жизненоважни, за да може имунитетът да си върши работата. Хроничният стрес, напрежение, депресия и душевна потиснатост отслабват нейните функции, а спокойствието, самоувереността и жизнеността я подсилват. Така също количественото натрупване на опиум, наркотици, химически антибиотици и всякакви химикали отслабват имунитета, а натуралните витамини и зеленчуци го усилват. Повечето хора са загърбили неостаряващата мъдрост „здрав дух – здраво тяло“ и не търсят психологически методи за подсилването на имунитета, но и си плащат със страданията и болестите си за това пренебрежение.
– А какви са психологическите методи, които биха повлияли на подсъзнателните ни процеси и на съпротивителните сили на организма?


– На първо място е важно да знаем, че количественото натрупване на информация, положителна или негативна, води до качествено изменяне на личността. Затова е от жизнено важно значение с какво подхранваме подсъзнанието си, с отровна информация или здравословна. Подсъзнанието е складът на психиката ни, то е подобие на стомаха за тялото, с каквото го подхраним, това ще възпроизведе. Баенето на молитви, мантри, утвърждения, словесни шаблони, поетични текстове и като цяло повтарянето на вълшебни целебни благопожелания с многократното повтаряне на положителни мисловни образи и изживяването им кодира и препрограмира подсъзнанието ни. Вярата е основният двигател, от когото зависи силата и ефикасността на психовъздействието. Постоянно сме подложени на прицел от страна на негативните психовъздействия. Непрекъснато слушаме за разрастващ и застрашаващ ни терор, насилие, гнет от едни държави над други, от едни по-силни групи над други по-слаби и това ни се предава по възможност с най-стресиращите ефекти. Непрекъснато трепнем пред стагнацията на потреблението и заплашващия ни потенциален икономически срив или геноцид. На всичко отгоре, задаващите се зарази сред хора и животни допълнително ни стресират. За жалост, колкото повече напредваме в науката и технологиите, толкова повече страдания и смъртност виждаме. Медицината всецяло се комерсиализира и не може да се справи с лечението на повечето болести на века. Успява медикаментозно само да ги поддържа на ниво между болест и здраве. В крайна сметка се оказваме зависими от лекарствената индустрия и липсата на финанси допълнително ни стресира. Навсякъде сме обградени от преповтаряща се негативна информация за жестоки интриги, несправедливости, мъчителни раздели, разводи, самоубийства, катастрофи, природни бедствия, смъртни случаи и страдания, сякаш нищо друго не съществува на този свят. Сякаш добрата поучителна новина е отживяла и демоде.


Много хора започнаха да осъзнават необходимостта от себепознание и подбор на информацията, с която се захранват. Загрижиха се не само за телесните си нужди, но и за духовните. Откриха се курсове по психо-емоционални самовъздействия за релакс (отпускане и освобождаване от стрес). Изучават се източни техники като Рейки, Силвия метод, йога, медитации и техника за емоционално освобождение – ТЕО, магически въздействия, които до голяма степен се опитват да заменят традиционното многовековно прилагане на молитви и черпеното на енергия от вярата в Бог. Усвояват се умения как да използваме силата на мисълта, въображението и емоциите си в своя полза, но критериите на психовъздействие за добро и зло си остават в ръцете на егоистичните ни амбиции. Затова много от тези умения се трансформираха в негативни методи на психоатаки, задоволяващи отмъстителни и егоистични амбиции и цели. Една от телевизионните реклами в края на миналата година предлагаше медикамент за потискане на болки в стомаха, а преди това ни показва как знахарка, владееща телепатични психовъздействия чрез кукла, успява да въздава възмездия от страдания. Това обяснява защо последните години се зачестиха болестите, а аптеките се умножиха и защо едни стават все по-богати, а други все по-бедни. Търпението за Божествено възмездие и прошка е загърбено от човешката амбиция за мъст и постигане на материални облаги. Упоени от злобата на отмъщението губим човешкото във себе си, а така се превръщаме в самоизяждащи се канибали. Ако ползваме природните психологически закони в полза на здравето и успеха на обществото, а не срещу него, само тогава ще сме в хармония с Бога, с природата и със себе си. Вяра, надежда и любов с Божествените критерии за добро и зло са основните добродетели, без които молитвите, желанията и стремежите ни са в явна заблуда. А докато не подобрим себе си с тези критерий и не бъдем образцов пример за другите, няма как да подобрим света.
– Вие как успявате да въздействате чрез положително самовнушение и внушение, разкажете за примери на мисловното положително постижение, които сте имали.


Един от случаите беше на жена с начален стадий на инсулт, след множество положени усилия на баене, на молитви, стресът и напрежението, които създадоха болестта, изчезнаха заедно с болестта. Всички негативни био-химични процеси в нея се подобриха. Спокойствието и самоувереността, които внуших и кодирах в нейното подсъзнание, стабилизираха изкривената уста и сковаността на дясната й ръка и крак. Ако беше напреднал стадий, вероятно не бих успял да й помогна. Както не съм успявал и при краен стадий на ракови заболявания да подобря състоянието им. Имам богат опит със подобрение на много автоимунни заболявания и психологически болести. Дори и стотици физически болести, чийто първоизточник е стреса, те са известни като психо-соматични и се поддават на положителното психовъздействие на баенето. Винаги се започва с реакции и превъзбуда на вече наличните оплаквания, а след това, стига да не са се наслоили прекомерно много с давността си, с последователното им изчезване. Не противореча на стандартната медицина и съветвам при превъзбуда да се обърнем към лекарите, за да подтиснем временно симптомите на превъзбуда чрез медикаментозно подтискане. Всеки лекар ни съветва да бъдем по-спокойни, за да ни се подобри имунитетът, че всички болести са на нервна и стресова основа, но когато сме обсебени от злата сила на негативизма, не сме в състояние на самоконтрол. За това са необходими техники на положително психосамовъздействие, а те се усвояват с знание и опит. Молитвата, съпроводена със силна непоклатима вяра, е играела тази роля векове на ред и за това при чумата в Средновековието лековерните и негативни хора са първите, които са били поразени от нея. Оцелели са тези, които са имали силен дух, силна вярва във себе си, която е служела като незаменим имуностимулант. Това е много добре отразено и в един от епизодите на филмовия сериал „Династията на Тюдорите“, напомнящ ни за психолоческия произход на пандемията, известна като черната смърт, покосила 25 хиляди от населението на Европа.
Въпросите зададе: Теодора ПЕЕВА

Съдържание /Брой/Месец/Година/: