Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика


Лепило за месо в сиренето



В сиренето у нас масово се влага новият ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Веществото не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето, твърди управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов, съобщи сайтът КлубZ.

Вчера Иванов и председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов представиха резултатите от лабораторните тестове на 36 вида краве сирене, продавани у нас. Асоциацията извършва подобни тестове периодично от няколко години.

"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", добави Иванов.

През последните 1-2 години у нас има огромен ръст на вноса на "лепилото за месо", посочва КлубZ. Причината е, че веществото действа като заздравител на протеинни връзки и може да закрепи в добър търговски вид дори продукт, в който са напомпани огромни количества вода.


В тестовете на "Активни потребители" (виж резултатите от тестовете тук)при 26 от общо 36 вида сирене се наблюдава ниска степен на зрялост.

При 6 марки сирене - насипно - "Дъга", насипно - "Здравец", насипно -"Старопланинско", насипно - "Тракия", насипно - СВА и насипно - "Женски пазар" са открити немлечни мазнини. В тези случаи млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

Данните за водното съдържание на сирената също са смущаващи, отчитат от потребителската асоциация. По БДС водното съдържание в сиренето е 54%. В същото време 19 от изследваните сирена съдържат над 59,4% вода, а при три вида съдържанието ѝ е над 65%.

източник: http://agrolife.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE

Съдържание /Брой/Месец/Година/: