Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика

  КАКВО СЕ СЛУЧВА  

С ЛИХВОТОЧКИТЕ 

НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ 



Жилищно-компенсаторните записи, преобразувани от лихвоточки, ще бъдат регистрирани на борсата като отделен инструмент. Това съобщиха в понезелник от Агенцията за приватизация (АП) в отговор на писмото на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов в края на миналата седмица. В писмата до АП, Централния депозитар, борсата и областната управа на гр. София надзорът настояваше за
отделянето на тези компенсаторни записи от другите компенсаторни инструменти, търгувани на фондовата борса, с оглед на яснотата на параметрите на търгуваните емисии.



Най-вероятно жилищно-компенсаторните инструменти, издадени на базата на лихвоточки, ще бъдат регистрирани като отделна емисия на фондовата борса, заяви за "Дневник" и директорът на отдел "Търговия и надзор" на Българска фондова борса - София, Маню Моравенов. Очаква се тези записи да се търгуват на сегмент "Пазар на компенсаторни инструменти" с борсов код GKZL. Вписването на новата емисия ще е факт, след като за това бъде взето решение от съвета на директорите на фондовата борса, обясни още Моравенов, но не се ангажира със срок.



Междувременно собствениците на жилищно-компенсаторни записи на базата на лихвоточки, които още не са ги регистрирали за търговия на пазара, могат да се обърнат към областната управа. Тя в качеството си на издател на такива инструменти трябва да разпореди на АП да регистрира записите в депозитара. След това депозитарът уведомява борсата. Васил Големански от Централния депозитар потвърди процедурата, като допълни, че жилищно-компенсаторните инструменти, издадени на базата на лихвоточки, които вече са продадени, ще останат регистрирани и ще се търгуват като обикновени жилищни компенсаторки (които са по закона "Лучников"). В последните месеци посредници изкупуваха за 3-4 стотинки при лев номинал записи от лихвоточки, които не са регистрирани за търговия. На борсата същите книжа се търгуваха на нива над 22 ст.



Според Големански положителната промяна след решението на АП е, че инвеститорите в жилищно-компенсаторни записи ще имат яснота какво точно купуват. Именно липсата на яснота доведе в последния месец до разлика от около 4 процентни пункта (или 16%) в цените им спрямо тези на другите компенсаторки.



До момента събраната от АП информация показва, че преобразуваните в жилищно-компенсаторни записи лихвоточки са на стойност за около 210 млн. лв. От тях около 43 млн. лв. са регистрирани за търговия на борсата. Новите книжа вече ще имат същите качества като другите компенсаторки - с тях ще може да се плаща в приватизацията, да се плащат лихви по ЗУНК и да се търгуват. Появата им разбуни духовете сред притежателите на компенсаторки, които се притесниха, че техните книжа ще се обезценят. Действително обемът на новите инструменти е около една пета от този на старите. Държавата обаче не увеличава предлагането на активи срещу нарастващия обем книжа, възроптаха от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.



Недоволстват и притежателите на лихвоточки, които не са ги преобразували в записи в законовия срок, който изтече през 2000 г.



Хипотетично има възможност да се даде втори шанс на притежателите на лихвоточки, като се продължи срокът за преобразуване им в записи, но за това трябва да има политическо решение. Сигнали за такова за момента няма, а и то би срещнало съпротивата на притежателите на другите видове компенсаторни инструменти. При всички случаи обаче най-накрая трябва да се изготви регистър на лихвоточките, смятат от АП. В момента ситуацията с тях наподобява тази, която беше преди да се направи регистърът на компенсаторните инструменти. Никой не може да каже колко точно са лихвоточките в страната (предполага се между 10 и 18 млрд.) и кои са собствениците им, въпреки че някакви справки се събират. Данни от АП показват, че половината от жилищно-компенсаторните инструменти са издадени при съотношение една лихвоточка за лев номинал, а за другата половина е действало съотношението една лихвоточка за 3 стотинки номинал.



- - - - - - - - -



Повод за увеличената активност в търсене на адекватно решение на казуса с жилищно-компенсаторните записи, издадени на база на лихвоточки, стана решение на Върховния административен съд от края на миналата година. Съдът постанови, че записите от лихвоточки са приравнени със записите по Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти (закона "Лучников").



Проблемът идва от факта, че когато беше приет Законът за сделки с компенсаторни инструменти, в неговия обхват попаднаха компенсаторни записи и жилищно-компенсаторни записи по закона "Лучников" и поименни компенсационни бонове по законите за горите и за земите. Извън него останаха записите от лихвоточки. По-късно в Закона за приватизация се прие поправка, предложена от червения депутат Михаил Миков, която дава право на жилищно-компенсаторните записи, преобразувани от лихвоточки, да бъдат платежно средство при приватизационните сделки. По този начин се породи проблемът при тези инструменти, защото не бяха направени всички стъпки за уреждането на статута им - по един закон съществува тяхното право да са платежно средство, а в същото време не са в обсега на Закона за сделките с компенсаторни инструменти.



Така се стига до намесата на съда, след като е подадена жалба срещу областния управител на София-град, който е отказал на притежатели да изпрати за регистрация жилищно-компенсаторни записи, издадени на база на лихвоточки.

източник: http://www.sofia.imotibg.com/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BE%D1%82_%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-news35-51071.html

Съдържание /Брой/Месец/Година/: