Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика

Този месец се навършват 3месеца от трагедията в Яхиново тази година...


Шофьорът-убиец в Яхиново е пил бира и мастика преди катастрофата.


Колата се е движела с около 120-130 км/ч. по мокър път
Утре е Ден на траур в памет на жертвите на катастрофата в село Яхиново. До смъртта на 4-мата младежи и една жена се стигна, след като млад шофьор, смесил бира и мастика, се пусна с бясна скорост по улиците на селото.

Най-младата жертва на трагичната катастрофа е Илиян на 15 години. Колагата го е помела докато бил на тротоара с приятели. 41-годишната Елза също е била ударена, докато е лепила реклами. Шофьор на автомобила-убиец е бил 19-годишният Емил.

Оцелелият от катастрофата Светльо разказва, че цял ден Емил и компанията му са пили в крайпътните ливади. След почерпката всички се качили в колата. Инцидентът е станал заради мокрия път, на който се е подхлъзнало превозното средство. Според Светльо скоростта, с която е карал Емил, е била около 120-130 км/ч.

Източник: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/regionalni-novini/den-na-traur-v-dupnica-zaradi-katastrofata-v-jahinovo.html

__________________________________________________________

Ден на траур в Дупница заради катастрофата в Яхиново

При тежкия инцидент загинаха петима младежи.
Ден на траур е в Община Дупница в памет на загиналите при катастрофата в Яхиново, където днес ще бъдат погребенията. Майката на шофьора отрича той да е пил.

Жестоката катастрофа стана в неделя. Лек автомобил "Фолксваген Голф", в който са пътували четири момчета, се удря в стълб. От сблъсъка стълбът е пречупен, а колата изхвърча и помита трима пешеходци, които са на тротоара.


На място загинаха 15-годишният Илиян Гущеров, 16-годишният Ивайло Йотов, 19-годишният Емил Скоклев, 20-годишният Мариян Джамбазов и 40-годишната Елза Георгиева. Все още е критично състоянието на тежко пострадалия Милчо Паликарски. 16-годишното момче е с черепно-мозъчна травма и вчера бе оперирано в „Пирогов”.

В 3-дневен траур от понеделник е село Яхиново, а на кметството е спуснат черен флаг, съобщи секретарят Веска Георгиева, цитирана от БНР.

Днес, по различно време от 13,30 до 19 часа, четиримата загинали младежи - Емил, за когото се смята, че е шофирал колата, неговият спътник Мариян, и пешеходците Илиян и Ивайло ще бъдат погребани. Погребението на началната учителка Елза Георгиева ще бъде в Кюстендил.

Вече е разпитан четвъртият пътник във фолксвагена - оцелелият Светослав Ценев, който по чудо се отървал само фрактура на ръката и от вчера си е у дома. Именно 18-годишното момче призна, че младежите са изпили две бутилки мастика, бира и ракия преди да се качат на колата. По думите на Светослав зад волана е бил Емил, който имал шофьорска книжка само от два месеца.

"Доста бяха пили. Купиха една бутилка мастика, а после още една. Пиха и бири. Не знаехме, че така ще стане. Повтарях им да не пият толкова, но ми отговаряха с „ти ли ще ни кажеш“. Черпеха ме и мен. Като сте в компания, не може да не пийнете", казва Светослав.

Бутилка с неизпита ракия пък бе намерена на метри от колата от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който е от Яхиново. По думите му на улицата, където стана адската катастрофа, жертвите от 1972 г. досега са вече 11.

От прокуратурата в Кюстендил съобщиха, че са предприети всички действия по установяване на детайлите на трагичния инцидент, алкохолните проби на водача и загиналите ще са готови до края на седмицата.

Общинската комисия по транспорт и организация на движението реши на всички входове и изходи на населените места в община Дупница да бъдат поставени т.нар "легнали полицаи". В участъка в Яхиново, където стана катастрофата, ще бъдат направени три изкуствени неравности.

"Те ще са на разстояние от 500-600 метра", съобщи председателят на комисията и заместник-кмет на Дупница Крум Милев, цитиран от БНР.

Майката на Емил Скоклев обаче не вярва, че синът й е пил и е шофирал с превишена скорост. По първоначални данни фолксвагенът е "летял" с над 120 км/ч. Пред Нова телевизия жената заяви, че за да си купи колата, Емил е работил на две места като строител. Останал без баща през 2004 г. и оттогава семейството живеело трудно.

„Не вярвам Емил да е бил пиян и да е карал с превишена скорост, той трепереше за колата си и избягваше дупките, за да не я счупи. Беше си събрал 1100 лева, дядо му му даде 500 лв. Ходил е с дни в София да си търси кола. Той паркираше далеч от къщата и идваше пеша, защото пътят е много разбит, да я пази", разказва майката.

Според нея, тъй като синът й е мъртъв, сега е лесно да се хвърли върху него цялата вина за смъртта на още 4 души.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/dupnitza-traur-pogrebenia-%D0%AFhinovo-19045395

___________________________________________________


Курбан, кампания и спомени след трагедията в Яхиново

Фаталната отсечка е взела повече от 10 жертви през годините.

Дни след трагедията в Яхиново, при която шофьор помете електрически стълб, уби себе си и помете 4-ма пешеходци, в района подготвят курбан за здраве.

Оказва се, че дългата 200 метра отсечка е взела повече от 10 жертви в годините назад.

Жителите на общината започват подготовката за курбан, с който се надяват да спре войната по пътищата. Няколко дни след трагедията в Яхиново, при която загинаха 4-ма младежи и учителка от Кюстендил, местните хора си спомнят още много подобни случаи. При една такава трагедия преди 42 години загиват 3-ма души, отново на тротоара, пометени от тежкотоварен автомобил, на същото място, само че от другата страна на улицата.

За отдавнашния инцидент ни разказва местният свещеник. Тричленно семейство се връща от рожден ден и никога не се прибира у дома.

Трагедията от неделя припомня старата случка на по- възрастните жители на селото.

В катастрофи на този път загиват още няколко души. Затова местните са решили да направят курбан с доброволни дарения на 31 май, в деня за почит на мъртвите Свети Дух. Даренията ще се събират в кутии, поставени в Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

В понеделник пък свещена икона ще пристигне в Дупница, където свещеници от цялата страна ще отслужат молебен за здраве.

А в събота съученици на загиналия Илиан и на тежко пострадалия Милчо организират кампания под надслов: Искам да се прибера жив.

Източник: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/regionalni-novini/kurban-kampanija-i-spomeni-sled-tragedijata-v-jahinovo.html





Съдържание /Брой/Месец/Година/: