Мултиезичен автоматичен превод на 104 езика

ПРАВИЛО ЗА СПОМЕНАВАНЕ НА ПОЧИНАЛИ:


Заради молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас. Амин.


Царю небесни:

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.


Свети Боже:

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).



Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.



Отче наш:

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.



Тропари:

Творче и Господи, Ти си устроил всичко с дълбока мъдрост и даваш на всички онова, що е полезно за тях! Успокой и душите на Твоите раби, защото те на Тебе възложиха упованието си - нашия Творец, Промислител и Бог.



Слава на Отца и Сина и Светия Дух.


Богородице безневестна, спасение на верните, тебе те имаме за твърдиня, пристанище и благоприятна молит-веница пред Бога, Когото си родила по плът.


И сега и винаги, и  во веки веков.


Кондак:
Със светиите успокой, Христе, душите на Твоите раби, където няма болка, нито скръб, нито въздишка, а живот безкраен.


Други тропари:
Спасителю, успокой с духовете на починалите праведници душите на Твоите раби като ги запазваш в блажения живот, който е у Тебе, Човеколюбче.
Господи, успокой в Твоето покоище, гдето почиват всички Твои светии, и душите на Твоите раби, понеже Ти си едничък Човеколюбец.



Слава на Отца и Сина и Светият Дух.



Ти си Бог, Който слезе в ада и разруши веригите на окованите. Затова сам успокой и душите на Твоите раби. 



И сега и винаги, и  во веки веков.


Единствено чиста и непорочна Дево, която си родила безсеменно Бога, моли да се спасят душите им. 


Господи, помилуй (12 пъти).


Молитви
Дай, Господи, прошка на греховете на всички наши отци, братя и сестри, заминали си преди нас с вяра и надежда за възкресение, и направи вечна тяхната памет (три пъти).


Молитва за починала съпруга

Господи, Вседържителю Иисусе Христе! В сърдечно съкрушение умилено Ти се моля! Успокой, Господи, душата на починалата Твоя рабиня (името) в Твоето Царство. Ти, Владико Вседържителю, си благоволил към съпружеския живот на мъжа и жената, и си казал: "Не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен." Ти си осветил тоя съюз по образа на духовния съюз между Христа с Църквата. Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си благословил да се съчетая и аз в този свят съюз с една от Твоите рабини. Но на Твоята блага и премъдра воля е било благоугодно да ми отнемеш тая Твоя рабиня, която си ми дал за помощница и съпътница в моя живот. Прекланям се пред тази Твоя воля и Ти се моля от все сърце: приеми тази моя молба за Твоята рабиня (името) и прости й всичко, що е съгрешила с думи, с дело и с помисъл, съзнателно и несъзнателно; ако е обичала земното повече от небесното; ако е пренебрегвала чедата си; ако е огорчила някого с думи или с дело; ако е възроптала в сърцето си против Бога и ближния си, или е осъдила някого, или е посегнала на плода на утробата си, или друго нещо зло е сторила. Всичко това й прости като благ и човеколюбив, защото няма човек, който да е живял и да не е съгрешил. Не влизай в съд с Твоята рабиня, Господи, и не я осъждай според греховете й на вечни мъки, но я пожали и помилвай, според Твоята голяма милост. Моля Те и прося, Господи на силите, дай ми през всички дни на моя живот да не преставам да Ти се моля за починалата Твоя рабиня и дори до края на живота си да й измолвам от Тебе, Съдията на целия свят прошка за нейните съгрешения. Ти, Боже, увенчай я с вечна слава в Твоето небесно Царство при всички светии, които там тържествуват, та заедно с тях да възпява Твоето пресвето име, с Отца и Светия Дух. Амин.




***

Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, успокой душите на починалите Твои раби:православните светеиши патриарси, преосвещени митрополити, архиепископи и епископи, които са Ти послужили в свещенически църковен и монашески чин; дарителите на храмове, православните праотци, отци, братя и сестри, тук и навсякъде лежащи; вождовете и воините, пожертвували живота си за вяра и отечество, убитите верни в междуособици, удавените, изгорелите, замръзналите, разкъсаните от зверове, без покаяние внезапно починалите и не успелите да се помирят с Църквата и с враговете си; в умопомрачение самоубилите се; всички, които са просили нашата немощна молитва и ония, за които няма кой да се помоли, както и лишените от християнско погребение ... в място светло, в място злачно, в място прохладно, дето няма никаква болка, скръб и въздишка. Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или с дело, или с мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Едничък Ти, Господи, сй без грях! Твоята правда е правда вечна и Твоето Слово е истина. Защото Ти си възкресението, животът и покоят на Твоите починали раби (имената), Христе Боже наш, и затова на Тебе отправяме славата с безначалния Твой Отец, и Пресветия, Благия и Животворящ Твой Дух, сега и винаги, и във вечни векове. Амин.



+ + +

В блажено заспиване дай, Господи, вечен покой на починалите Твои раби и направи вечна да бъде тяхната памет.


+ + +
Вечна памет! Вечна памет! Вечна памет!


+ + +
Заради молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас.


+ + +
След това правило можеш да си прочетеш: II Мак. 12 гл.; 1 Сол. 4:13-17; Кор. 15:12-22; Йоан б:24-30;6:35-40 и дневното житие.



Съдържание /Брой/Месец/Година/: